sałatka warzywna

Zimą nie rezygnuj z warzyw w diecie. Co z nich przygotować?

Zdrowa dieta to Twój konik? Uwielbiasz przygotowywać i wymyślać zdrowe posiłki? Jednak przychodzi taki czas (u mnie głównie zimą), kiedy nie mam ochoty nic wymyślać, a jedynie jedzenie, jakie mogłabym jeść, to to odmrażane i niewymagające żadnych przygotowań. A to powoduje zmniejszenie się poziomi witamin i minerałów w naszym organizmie. Jak temu zapobiec? Przede wszystkim – nie rezygnować z warzyw w diecie, tak – również zimą! W jaki sposób je wykorzystywać? Jakie warzywa jeść zimą, gdy nie ma tych sezonowych?

Rozgrzewające zupy na zimę

Nie masz pojęcia, co przygotować z warzyw, które zimą są ogólnodostępne? Chyba najprostszym daniem są zupy. Ja osobiście nie przepadam za tymi klasycznymi, za to uwielbiasz zupy krem – i takie też robię. Wystarczy, ze po  ugotowaniu całość zblenduję i od razu zyskuje na gęstości. A taki kremik mogę na talerzy przyozdobić świeżą bazylią, koperkiem, śmietanką, grzankami czy ostrą papryką. A jakie Wam polecam? Moimi ulubionymi są:

– z dyni (wystarczy bulion wołowo-warzywny, cebula, ziemniaki, marchewka i dynia, reszta to kwestia odpowiedniego doprawienia),

– marchewki (baza taka sama, jak powyżej, jednak zamiast dyni dajemy znacznie więcej marchewek – tutaj sekretem jest dodanie gałki muszkatałowej, która niweluje słodki smak marchewki),

– białych warzyw (bulion, cebula, kalafior, por, seler, pietruszka… i na co jeszcze macie ochotę – najlepiej smakuje z wędzonym łososiem i prażonymi migdałami),

 – zupa krem z kukurydzy (bardziej orientalna, może być podana z krewetkami).

Kwestia doprawienia już leży po Waszej stronie. Ja wolę bardziej intensywne i pikantne, zazwyczaj dodaję ten sam mix przypraw w różnej intensywności. Wy zapewne macie swoje ulubione.

zupa z warzyw

Świeże warzywa w sałatkach

To jest moja ulubiona kategoria dań z warzywami. Wszelkiego rodzaju surówki i sałatki ubóstwiam i mogłabym się żywić tylko nimi (ok, jeśli mogłabym dorzucić owsianki i czasami dania kuchni włoskiej). Jakie lubię – klasyczne mieszanki tego, co mam pod ręką. Jednak moimi ulubionymi jest sałata (albo mix sałat), pomidorki koktajlowe, kukurydza, rzodkiewka i kulki mozzarelli. Do tego czasami dodaję kurczaka lub tuńczyka z puszki, posypuję czarnuszką i polewam oliwą. Ta klasyka nigdy mi się nie znudzi. Jednak lubię też sałatkę z rukolą, kaszą bulgur, gotowanym burakiem, prażonym słonecznikiem i serem fetą. Tutaj oprócz warzyw dochodzi kasza, która jest również zdrowym dodatkiem. Jakie jeszcze lubię? Posiekaną kapustę pekińską z marchewką, jabłkiem i oliwą. I jeszcze coś – co prawda to nie w 100% świeże warzywa, ale jestem ogromną fanką kiszonek, dlatego kiszona kapusta w towarzystwie z tartą marchewką, to dla mnie mistrzostwo świata. A kiszonki dobrze wpływają również na nasz organizm, zatem polecam!

soki warzywno-owocowe

Soki warzywne – bomba witaminowa

Jaki jeszcze mam sposób na spożywanie większej ilości owoców i  warzyw zimą? Oto on – SOKI. Bez względu na to, czy macie wyciskarkę wolnoobrotową czy klasyczną sokowirówkę – teraz jest idealny czas, by wyciągnąć ją z dna szafki. Nie zaskoczę Was, pisząc, że moim ulubionym smakiem jest klasyka – jabłko i marchewka? Lubię też miks z pomarańczą i selerem. Niektórzy łączą buraka z jabłkiem, wykorzystują pietruszkę i inną zieleninę. Ja jednak wychodzę z założenia, że najsmaczniejsze są te klasyczne smaki.

A Wy, jaki macie sposób na zastosowanie warzyw w diecie zimowej? Po co najchętniej sięgacie i jakie dania najbardziej lubicie?