Pyszne i proste przepisy na zdrowy obiad
Dzisiaj wracam do Was ze smakowitym tematem. W związku z tym, że ostatnio były już motywacje, ćwiczenia i recenzje butów, nadszedł czas na jakiś ciekawy przepis. Tym razem pod lupę biorę przepisy na szybkie, zdrowe i niezwykle pyszne obiady! Jeśli Wy też macie problem z wymyślaniem dań do pracy albo lekkich pyszności na wolny weekend – zapraszam do lektury!
Faszerowana papryka
Czyli coś dla fanów prostych i znanych rozwiązań. Paprykę możesz bez problemu zamienić większym pomidorem, cukinią lub innymi warzywami, które da się faszerować.
Składniki:
– 2 papryki/pomidory/cukinia,
– pół szklanki ryżu (może być brązowy lub inna kasza),
– 200 g mięsa mielonego,
– pół cebuli,
– pół puszki pomidorów lub 2 świeże sztuki,
– sól, pieprz, zioła powansalskie.
Aby skórka nie przyklejała się do podniebienia warto papryki przekroić na pół, wydrążyć i wrzucić na 5 minut na wrzątek. Następnie wyjmij je, nagrzej piekarnik do 180 stopni i zajmij się przygotowaniem farszu. Najpierw ugotuj ryż, w tym samym czasie możesz zeszklić na patelni cebulę, usmażyć mięso, dodać do niego pomidory i doprawić do smaku. Tak przygotowaną część mięsną wymieszaj z ryżem i włóż do wydrążonych papryk. Na wierzchu posyp je startym serem i włóż do uprzednio nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Sałatka z kaszą kuskus i świeżych warzyw
Kolejną z propozycji jest sałatka, jednak nie obawiajcie się – nie na samej sałacie. Jeśli tak, jak ja, lubicie się nasycić zdrowymi daniami, po których nie macie wyrzutów sumienia, opcja na sałatkę z kuskusem jest idealna!
Składniki:
– kilka łyżek kaszy kuskus,
– ulubione warzywa: ogórek, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, papryka,
– pestki słonecznika (lub dyni),
– opcjonalnie pół kostki sera feta,
– pestki granatu do dekoracji.
Wystarczy kilka łyżek kaszy i ulubionych przypraw zalać wrzątkiem na centymetr ponad jej wysokość. Następnie pokrój w kostkę lub na mniejsze części świeże warzywa, takie jak papryka, ogórek, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka. Gdy kuskus wchłonie wodę i stanie się miękki, dosyp warzywa, wrzuć łyżkę pestek słonecznika. Jeśli chcesz odrobinę zmienić smak – dorzuć pół kostki pokrojonego sera feta. Do dekoracji (i do smaku) użyj pestek granatu.
Kotleciki z kaszy jaglanej
Tym razem przychodzę z propozycją pysznych kotlecików z kaszy. Możecie je wykorzystać zamiast zwykłych kotletów mielonych lub jako wkład do fit burgera.
Składniki:
– 2 ugotowane na twardo jajka,
– 1 jajko surowe,
– pół szklanki kaszy jaglanej,
– odrobina posiekanej pietruszki,
– łyżka masła,
– sól i pieprz do smaku.
Warto na początku zaznaczyć, że kaszę jaglaną musisz najpierw wypłukać w zimnej wodzie. Następnie wlej wodę, wsyp kaszę, gotuj przez 10 minut. Po ugotowaniu osól i odstaw na jakieś 20 minut. Następnie drobno pokrój ugotowane jajka, posiekaj pietruszkę, dodaj masło oraz surowe jajko, dopraw do smaku. Później wymieszaj i wilgotnymi rękoma formułuj kotleciki. Obtocz je w bułce tarte (lub pokruszonych płatkach kukurydzianych) i smaż na rozgrzanej patelni.
Wrapy z wędzonym łososiem
Kolejną propozycją, którą uwielbiam robić w cieplejsze dni, są tortille ze świeżą sałatą, łososiem (lub kurczakiem) i delikatnym sosem czosnkowym.
Składniki:
– 1-2 placki tortilli (w zależności od tego, na ile masz ochotę),
– łyżka serka topionego,
– ulubiona sałata (masłowa, lodowa, chociaż do łososia najbardziej pasuje rukola),
– 50 g wędzonego łososia (jeśli nie masz rukoli, zastąp go zgrillowanym kurczakiem),
– łyżka kukurydzy,
– świeże pomidorki koktajlowe,
– pół cebuli pokrojonej w piórka,
– pół świeżego ogórka.
Placek rozłóż na płasko na folii aluminiowej. Posmaruj go serkiem śmietankowym, a następnie wyłóż sałatę, łososia (lub kurczaka) oraz posyp warzywami. Idealną opcją będzie polanie tego własnoręcznie przygotowanym sosem czosnkowym. Takiego wrapa zawiń w ulubiony przez siebie sposób (jeśli lubisz, możesz go również podgrillować), a następnie zapakuj na wynos.
Mam nadzieję, że powyższe propozycje przypadną Wam do gustu! Smacznego ?