sezonowe warzywa i owoce

Sezonowe warzywa i owoce — co jeść w sierpniu?

Lato w Polsce zachwyca dostępnością i różnorodnością świeżych owoców i warzyw. Aby poczuć smak lata, nie musisz wyjeżdżać na wieś – miejskie targowiska uginają się pod wygrzanymi w słońcu pomidorami, chrupiącymi ogórkami czy aromatycznymi brzoskwiniami. Chociaż różnorodność zachwyca, nie zawsze wiemy, po co warto sięgnąć. Nie jesteś pewna, jakie sezonowe warzywa i owoce warto jeść w sierpniu? Podpowiadam, co wrzucić na talerz, by w pełni wykorzystać trwający sezon!

Graj w zielone!

Sierpień to doskonały czas na zjadanie się świeżą i aromatyczną zieleniną. Sięgnij po roszponkę, dymkę, rukolę, szczaw, szpinak, sałatę lodową rzymską czy masłową. Dorzucaj je do ulubionych kanapek, wrapów i tortilli lub przyrządzaj pyszne sałatki, wzbogacone o inne sezonowe warzywa. Sierpień to również doskonały czas dla świeżych ziół: koperku, szczypiorku, natki pietruszki, bazylii oraz oregano. Ich ogromną zaletą, oprócz właściwości prozdrowotnych, jest to, że z łatwością możesz uprawiać je na balkonie lub  nawet na słonecznym parapecie! Zielenina jest doskonałym źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz niezbędnych składników mineralnych. Ponadto duża różnorodność sałat i ziół sprawia, że z łatwością można znaleźć roślinę, której smak będzie najbardziej ci odpowiadać.

Śródziemnomorskie inspiracje

Bakłażan, psianka czy oberżyna? Bez względu na nazwę, każda z pewnością kojarzy warzywo o pięknej, ciemnofioletowej barwie. Jest niskokaloryczny, gdyż w ponad 90% składa się z wody, a jednocześnie stanowi świetne źródło potasu. Doskonale sprawdza się w azjatyckich przepisach – na przykład najpierw ugotowany na parze, a potem podsmażony na małej ilości oleju chili. W kuchni bakłażan często występuje w parze z cukinią, po którą również warto sięgać w sierpniu. Jej kaloryczność to jedynie około 17 kcal w 100 g, tak więc rewelacyjnie sprawdzi się u osób, które pozostają na diecie. Kolejną zaletą cukinii jest jej neutralny smak, dzięki czemu nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i do fit wypieków. Bakłażan i cukinia to duet idealny, który często pojawia się w daniach kuchni śródziemnomorskiej – greckim briamie, wersji faszerowanej mięsem mielonym lub kaszą, jak i w formie grillowanej, jako doskonała przystawka.

Król lata, czyli Pomidor

Sierpień to doskonały czas na pomidory. W środku sezonu są dojrzałe, soczyste, pełne smaków i aromatów. Ponadto zawierają około 94% wody, a w 100 gramach pomidorów jest tylko 19 kcal, można je więc jeść podczas odchudzania. Doskonale smakują na surowo, w lekkiej sałatce greckiej, jako dodatek do włoskiej bruschetty, jak i w formie przetworów. W sezonie świetnie nadają się na zupy kremy, zapiekanki czy do faszerowania. Warto również zaopatrzyć się na zimę w domowe przetwory pomidorowe, gdy targowe warzywa są tanie i wyjątkowo smaczne. Własnoręczne zrobiona passata, ketchup lub sos do makaronu nawet w środku zimy przywołają nam smak i zapach polskiego lata!

Wisienka na torcie – owoce sezonowe

Sierpień zachwyca nie tylko bogactwem dostępnych warzyw, ale również owoców. W mojej czołówce znajdują się owoce pestkowe, czyli brzoskwinie i morele, które cechuje wysoka zawartość polifenoli. Wykazują silne właściwości przeciwutleniające oraz niwelują działanie wolnych rodników, przez co opóźniają procesy starzenia. Początek sierpnia to czas, kiedy możemy złapać wiśnie, natomiast z końcem miesiąca rozpoczyna się sezon na śliwki. Nie zapominajmy o mirabelkach, których smak przywołuje wakacje u babci! Ale nie tylko pestkowcami sierpień stoi – w tym miesiącu możemy złapać również polskie jabłka i gruszki. Stanowią świetną i zdrową przekąskę do pracy, na wycieczkę czy do pociągu. Warto wspomnieć o nieco zapomnianym agreście, bogatym w witaminę C oraz A, pektynę, żelazo, wapń oraz przeciwutleniacze.

Oczywiście to nie wszystkie sezonowe warzywa i owoce, jakie możesz złapać w sierpniu. Ruszaj na targ i korzystaj z bogactw, jakie możesz teraz znaleźć!