Polskie superfoods – o jakie produkty warto wzbogacić dietę?

Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem, na pewno musiałaś spotkać się z terminem superfoods. Jest to określenie na grupę produktów spożywczych pochodzenia naturalnego, bogatych w składniki odżywcze, których ilość i właściwości działają pozytywnie na organizm człowieka. Pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą nam do głowy to zazwyczaj egzotyczna żywność, taka jak jagody acai lub goji, nasiona chia lub quinoa. Jednakże w Polsce mamy również sporo różnych produktów, które śmiało mogą zabiegać o tytuł superfood!

Superfoods – czy warto?

Jak najbardziej warto wprowadzić superżywność do codziennego jadłospisu. Jednak na wstępie chciałabym nieco ostudzić Twój zapał. Oczywiście, wzbogacenie diety o superfoods z pewnością wniesie do niej sporo korzyści. Jednak musisz pamiętać, że nie są one „lekiem na całe zło”. To doskonały dodatek do zdrowego trybu życia, czyli zbilansowanej diety i odpowiedniego poziomu aktywności fizycznej. To także dobry zamiennik dla suplementów. W końcu chyba lepiej zjeść kilka zdrowych i pysznych produktów bogatych w witaminy i minerały! Jednakże nie pomogą Ci zrzucić kilku zbędnych kilogramów i nie wzmocnią twojego organizmu, jeżeli nie będą elementem zdrowej diety, a jedynie dodatkiem do pizzy i burgerów.

Superżywność znad Wisły 

Tak jak wspomniałam wcześniej, w Polsce mamy grupę produktów, które jak najbardziej zasługują na miano superfoods. Ich ogromną zaletą jest przede wszystkim łatwa dostępność do produktów, a także konkurencyjna cena w stosunku do żywności sprowadzanej zza granicy. Wśród polskich superfoods króluje dobrze znany wszystkim… czosnek! Wzmacnia odporność, poprawia funkcjonowanie wątroby i działa przeciwbakteryjnie. Czasami nazywa się go naturalnym antybiotykiem. Najlepiej jeść go na surowo, ale to propozycja dla odważnych ?

Bardzo zdrowym dodatkiem do codziennych posiłków jest także siemię lniane. To źródło kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego i fitoestrogenów. To świetny dodatek dla osób odchudzających się, gdyż za sprawą dużej zawartości błonnika nasiona lnu zwiększają objętość w układzie pokarmowym. Najprostszym sposobem na dodanie go do diety jest wrzucenie garści siemienia np. do porannej owsianki lub posypanie jej zmielonymi nasionami, jeśli nie lubisz ich w całości.

Szeroko dostępnym polskim superfood jest również różnego rodzaju zielenina. Tutaj warto zwrócić szczególną uwagę na jarmuż, szpinak i pietruszkę. Zielone liście są doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, cynku, wapnia, żelaza, magnezu, witaminy C i błonnika. Możesz je spożywać na różne sposoby, chociaż najlepiej ograniczyć ich obróbkę termiczną. Łagodny w smaku szpinak dorzuć na surowo do sałatki, a z pietruszki możesz ukręcić domowe pesto. Za to z jarmuż to doskonały dodatek do zielonego smoothie z jabłek, kiwi i bananów.

Jak widzisz, w naszej polskiej kuchni posiadamy super zdrowe i bogate w składniki odżywcze produkty. Te, które wymieniłam, należą do moich ulubionych i stanowią tylko wstęp do Twoich poszukiwań polskiej superżywności. Najważniejsze, aby jedzenie było nie tylko zdrowe, ale także smaczne i sycące!