kakao

Kakaowa rozkosz

Mam dziś dla Was pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie na słodko. Spróbujcie koniecznie przepisu na kaszę jaglaną z bananami, suszonymi owocami i KAKAO. Zanim przejdziemy do przepisu warto poświęcić chwilę na zalety, które idą w parze z tym kakaowym posiłkiem. Wiemy, że kakao wydłuża życie, jest to chyba najlepszy argument, aby wkomponować go do swoich posiłków. Jakie inne właściwości ma proszek z owoców kakowca?

  • poprawia pamięć
  • zapobiega chorobom układu krążenia
  • zmniejsza stres
  • zapobiega kamicy nerkowej
  • poprawia nastrój
  • zmniejsza kaszel

Kakao – wartości odżywcze  (w 100 g/1 łyżce – 5,4 g )

Wartość energetyczna – 228 kcal/12 kcal
Białko  – 19.60 g/1.06 g
Tłuszcz – 13.70 g/0.74 g
Węglowodany – 57.90 g/3.13 g (w tym cukry proste 1.75 g/0.09 g)
Błonnik – 37.0 g/2.0 g

Witaminy

Tiamina – 0.078 mg/0.004 mg
Ryboflawina – 0.241 mg/0.013 mg
Niacyna – 2.185 mg/0.118 mg
Witamina B6  – 0.118 mg/0.006 mg
Kwas foliowy –  32 µg/2 µg
Witamina K – 2.5 µg/0.1 µg
Witamina E – 0.10 µg/0.01 mg

Minerały

Wapń – 128 mg/7 mg
Żelazo – 13.86 mg/0.75 mg
Magnez – 499 mg/27 mg
Fosfor – 734 mg/40 mg
Potas – 1524 mg/82 mg
Sód – 21 mg/1 mg
Cynk – 6.81 mg/0.37 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone – 8.070 g/0.436 g
jednonienasycone – 4.570 g/0.247 g
wielonienasycone – 0.440 g/0.024 g

Kofeina

230 mg/12 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

Mam nadzieję, że przekonałam Was, że warto dodać kakao, pora więc dowiedzieć się jak szybko przyrządzić mus kakaowy z kaszy jaglanej. Przepis jest banalnie prosty i genialnie pyszny. Chcecie, aby Wasze śniadanie było FIT, a jednocześnie słodziutkie i smaczne? To do dzieła!

Składniki na 2 porcje posiłku

  • kasza jaglana – torebka 10 dag
  • kakao – 2 łyżki
  • mleko – 1/2 szklanki
  • miód – łyżeczka (lub 1/2 łyżeczki ksylitolu)
  • banan – 1 sztuka
  • rodzynki – 1 łyżka
  • żurawina suszona – 1 łyżka
  • inne bakalie wg upodobań

Przygotowanie musu

Kaszę jaglaną gotujemy, wysypujemy z torebki, zalewamy mlekiem i stawiamy na mały ogień. Do garnka z kaszą dodajemy miód, kakao i bakalie. Mieszamy do zagotowania. Do gotowej kaszy dodajemy banana i blenderujemy na gładką masę. Voilà – mus gotowy! Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W tej drugiej wersji często ląduje u mnie na drugie śniadanie w pracy.

Smacznego! Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakuje lub co byście zmienili/dodali do mojego przepisu.